ASBL BRAVVO
Bruxelles Avance Brussel Vooruit !

Beginpagina > NL > Nieuws > Een veilige vakantie!

Een veilige vakantie!

Alle versies van dit artikel: [français] [Nederlands]

De vakantie is opnieuw aangebroken. Dit is een periode van vertrek naar zonnige bestemmingen en zomerse activiteiten zoals barbecues, apero’s met vrienden, festivals, ... Om de komende 2 maanden volop te kunnen genieten, zijn bepaalde voorzorgen nodig om te vermijden dat men slachtoffer wordt van een inbraak of van brand(wonden) van barbecues, kampvuren, ..

Om te vermijden dan uw vakantie verpest wordt, herinnert de AD Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken u aan enkele preventiemaatregelen die ervoor zorgen dat u zorgeloos van de zomer kan genieten. U vindt meer info op de website www.besafe.be.

[*Bereid uw vertrek voor*]
Met enkele eenvoudige maatregelen, kan u uw woning en/of uw voertuig(en) beveiligen. Beveilig uw woning: enkele eenvoudige tips voor uw vertrek op vakantie:

- Vermijd om de data van uw afwezigheid te vermelden op uw antwoordapparaat en probeer uw oproepen door te schakelen naar uw GSM. Laat ook geen bericht op het antwoordapparaat, melding op e-mail, facebook, msn of netlog ... na. Maak het dieven dus niet te gemakkelijk...
- Communiceer uw afwezigheden niet op sociale netwerken! Zet dus geen vakantiefoto’s op sociale netwerken. Hiermee toont u aan dat u afwezig bent en ver weg van huis. Wacht hier liever mee tot u terug thuis bent. Zorg ervoor dat u de informatie op je facebook-account beveiligt zodat niet iedereen hiertoe toegang heeft. - Geef bijvoorbeeld alleen toegang aan uw beste vrienden en niet aan vrienden van uw vrienden. Zo voorkom je dat personen met slechte bedoelingen uw doen en laten kennen.
- Vraag voor uw vertrek ‘vakantietoezicht’ aan bij de politie. Dit kan via de lokale politie of www.police-on-web.be
- Hebt u buitenverlichting (met een bewegingsdetector)? Zet deze dan voor uw vertrek aan. Plaats tijdschakelaars op een aantal lampen. Het kan de indruk wekken dat u ‘s avonds thuis bent. Stop de thuislevering van de bakker, melkboer of krantenwinkel.
- Sociale controle is belangrijk. Licht een buurman of andere vertrouwenspersoon in over uw vertrek. Misschien willen ze ook wel uw rolluiken oplaten en de post ophalen?
- Laat geen gereedschap rondslingeren in de omgeving van uw huis. Een ladder of hamer zijn nuttige instrumenten in de handen van een inbreker.
- Leg geen sleutels op typische plaatsen (vb. onder de mat). Activeer uw alarmsysteem en verwittig eventueel de alarmcentrale over uw vertrek. Doe voor uw vertrek een test van de branddetectoren. Vervang indien nodig de batterij. Wanneer u vertrekt, zet dan eerst alle elektrische apparaten uit, behalve ijskast en diepvriezer.
- Wilt u weten hoe veilig uw woning is? Een diefstalpreventieadviseur kan gratis een veiligheidsdiagnose van uw huis opstellen! U vindt de coördinatoren van de diefstalpreventieadviseur van uw gemeente op de website www.diefstalpreventieadviseur.be

[*Beveilig uw administratieve documenten en waardevolle goederen*]
- Maak voor uw vertrek ook een kopie van allerlei belangrijke documenten zoals uw identiteitskaart, reispas, rijbewijs en boorddocumenten van voertuigen. Laat alle belangrijke documenten die u niet meteen nodig hebt thuis en bewaar ze daar op een veilige plaats.
- Maak een inventaris van de serienummers van alle waardevolle voorwerpen en neem foto’s van waardevolle voorwerpen zonder serienummer
Vraag bij de gemeente een Kids-ID of elektronische identiteitskaart voor kinderen aan als u op reis vertrekt. Zo raakt u zonder problemen langs grenscontroles.
- Met de Kids-ID kan u ook het systeem “Hallo Ouders” activeren. Noteer daarna het telefoonnummer van “Hallo Ouders” – 0032 78 15 03 50 – én het rijksregisternummer van het kind in de kleding of op een armbandje van het kind.
- Als het kind verloren loopt, kan men een familielid of kennis trachten te bereiken. Antwoordt niemand, dan belandt de oproep over het kind in nood bij Child Focus.

[**Beveilig uw voertuig*]
- Laat niets waardevols in uw wagen en toon dit: laat uw handschoenkastje en kofferzeil open.
- Haal uw boorddocumenten uit uw wagen, ze zijn geld waard voor criminelen
[**
Op vakantie*]
Ook tijdens de vakantie moet u opletten voor bepaalde zaken. Als u niet oplet kunnen gezellige momenten tijdens de vakantie zoals een barbecue risico’s inhouden

- Zin in een lekkers barbecue? Plaats de barbecue eerst en vooral op een vlakke plaats en niet te dicht bij uw tent of kampeerwagen.
- Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel ... als aanmaakmiddel! Overgiet de barbecue ook nooit met extra brandstof.
- Controleer bij een gasbarbecue de stevigheid van de gasslang en de eventuele vervaldatum van de gasfles.
- Doof na het barbecueën alles grondig uit en verplaats de barbecue pas als die volledig is afgekoeld.
- Schaf u eventueel ook een brandblusser aan! Het kan u helpen om in geval van nood snel zelf in te grijpen.

Beveilig uw wagen en fiets
- Parkeer uw wagen op een veilige plaats. Kies voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats
- Als u uw wagen verlaat, neem dan alle boorddocumenten mee. Ze zijn geld waard voor criminelen. Sluit ook deuren, ramen en koffer zorgvuldig. Als er iets gestolen wordt zonder sporen van braak, is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal.
- Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit uw wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit.
- Laat u uw GPS of GSM toch in de wagen, schakel dan de blue tooth en WIFI-functie uit opdat potentiële dieven het signaal niet kunnen opvangen.
- Gebruik de PIN-code op uw GPS. Deze optie is vaak standaard maar niet ingesteld. Stel ze in, na diefstal kan de GPS niet gebruikt worden zonder de juiste PIN-code.
- (voor de fiets) Gebruik steeds 2 verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten. Bevestig uw fiets altijd aan een vast voorwerp, ook al laat u hem maar eventjes alleen staan.
- (voor de fiets) Laat uw rijksregisternummer in uw fiets graveren. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om uw naam en adres op te sporen.
Let op voor gauwdieven

[**Op reis*]
- Sluit uw (hand)tas dus goed af en houd de sluitingen naar jou gericht.
Op stap? Let dan op voor gauwdieven. Bewaar niet alle waardevolle zaken op 1 plaats (bijv. geld, papieren ...) en laat u op straat niet zomaar afleiden. Het kan een manoeuvre zijn om iets van u te stelen.
- Steek de pincodes van je elektronische identiteitskaart, eID of bankkaarten niet in je portefeuille. Beperk ook de hoeveelheid cash geld dat u bij u heeft.
- Hang op café of restaurant uw jas niet achteloos op een stoel of aan een kapstok terwijl in de zakken nog waardevolle spullen zitten.
- Huurt u een vakantiewoning? Zorg dan dat u de vluchtroute en uitgangen van het gebouw goed kent. Controleer eventueel ook de aanwezige rookdetectoren.
- Bent u met het gezin op vakantie aan de Belgische kust? Dan kan u ter plaatse anti-verdwaalbandjes krijgen voor uw kinderen. Deze zorgen ervoor dat de redders verloren gelopen kinderen sneller en gemakkelijker kunnen verenigen met hun ouders. De armbandjes zijn gratis beschikbaar bij de redders, openbare toiletten, toeristische diensten en de E.H.B.O posten.

[**Ondanks alles toch slachtoffer geworden?*]
Preventie voorkomt niet alles. Hierbij vindt u wat u te doen staat wanneer u slachtoffer bent van diefstal of beschadiging.
-  Doe bij diefstal van een waardevol goed zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie
-  Bent u uw identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Bel gratis 00800 2123 2123 en blokkeer uw kaart. Meer info op www.docstop.be
-  Bankkaart kwijt of gestolen ? Bel Card Stop : 070/344344. Het is 24/7 bereikbaar!
-  Als u dringende hulp nodig heeft van de brandweer, een medisch team of de politie, is het nummer “112” het enige noodnummer dat u in heel Europa gratis kan bellen. Meer info op www.112.be.

Deze preventie adviesen komen van Minister van Binnenlandse Zaken
www.besafe.be

x
| | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Logiciels | |Legal | Urgences | Services de garde |