ASBL BRAVVO
Bruxelles Avance Brussel Vooruit !

Beginpagina > NL > Nieuws > Safe in the city: 4 nieuwe animatiefilmpjes in de strijd tegen gauwdiefstal (...)

Safe in the city: 4 nieuwe animatiefilmpjes in de strijd tegen gauwdiefstal in Brussel en Elsene

Alle versies van dit artikel: [français] [Nederlands]

Deze zomer wordt de preventiecampagne ‘Safe in the City’] nieuw leven ingeblazen met de verspreiding van 4 animatiefilmpjes. Met dit nieuw campagnemiddelen, voornamelijk bestemd voor toeristen, willen de preventiediensten van de Stad Brussel en de gemeente Elsene, alsook de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene hun strijd tegen gauwdiefstal opvoeren. Zij konden rekenen op medewerking van Brussels Hotels Association, MAD Brussels en de voornaamste actoren in de Brusselse toeristische sector.

De Stad Brussel en de gemeente Elsene zijn erg populaire bestemmingen voor toeristen en zakenlui, en verwelkomen het hele jaar door heel wat buitenlandse bezoekers. Zo werd in 2013 meer dan de helft (3.348.025) van alle overnachtingen in het Brussels Gewest (6.271.037) in de hoofdstad geregistreerd en bijna een half miljoen (481.649) in Elsene. Zoals in elke moderne grootstad vergt de strijd tegen gauwdiefstal erg veel inspanningen op het vlak van preventie en bestraffing. Die inspanningen werpen echter hun vruchten af, aangezien het aantal gauwdiefstallen jaar na jaar afneemt. In 2014 werden er in de politiezone 3.503 gevallen gemeld, tegenover 4.421 in 2013 en 4.950 in 2012.

Gauwdiefstallen blijven een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan van de lokale politie. De dagelijkse inzet van de sectie “Trekkers” van de politiezone is daar het bewijs van. In het kader van de preventiecampagne ‘Safe in the City’ worden al verscheidene jaren preventietips verspreid (op placemats, in folders enz.), in verschillende lands- en Europese talen. De tips worden vooral verspreid in de Brusselse wijken, in Elsene en in de drukste toeristische trekpleisters.

De vier filmpjes van een twintigtal seconden tonen elk met een vleugje humor hoe het personage in het fragment zijn bezoek aan de stad beleeft: inchecken in het hotel, geld afhalen, het openbaar vervoer nemen en ontspannen op restaurant of op café. De filmpjes tonen welke methodes gauwdieven toepassen en wat de juiste handeling is om diefstal te voorkomen. Door de afwezigheid van een gesproken taal tijdens de filmpjes kunnen ze snel een groot doelpubliek bereiken.

Safe in the City from BRAVVO on Vimeo.

Daarnaast krijgen toeristen ook via andere media enkele preventietips mee, alsook de adressen van 3 commissariaten in de politiezone waar ze de klok rond terecht kunnen. Een aantal nuttige telefoonnummers worden eveneens verspreid.

Dankzij Brussels Hotels Association en andere partners (visit brussels, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, enz.) kunnen de campagnemiddelen onder andere verspreid worden op drukbezochte toeristische locaties, in hotels, in het openbaar vervoer, op het grote scherm van het Flageyplein en op uiteenlopende websites.

De animatiefilmpjes zullen te zien zijn op visit brussels TV, in meer dan 8.000 hotelkamers, in de Brusselse jeugdherbergen, in de informatiebureaus voor toerisme en de website van visit brussels.

Hoewel de campagne in de eerste plaats bestemd is voor toeristen en andere buitenlandse bezoekers, kunnen de preventietips uiteraard ook de Brusselaars en pendelaars ten goede komen. Bovendien kunnen de campagnemiddelen ook op andere locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ingezet worden en mogen andere Belgische of buitenlandse steden er onder bepaalde voorwaarden over beschikken.

De nieuwe campagnemiddelen werden uitgewerkt door de vzw BRAVVO, de preventiedienst van de Stad Brussel, door Elsene-Preventie, de preventiedienst van de gemeente Elsene, door de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene en door Brussels Hotels Association. De realisatie werd toevertrouwd aan Arko Studio, een groep jonge ontwerpers die samenkomen in één van de designateliers van Mad in Situ. De ateliers in de Anneessenswijk worden door MAD Brussels ter beschikking gesteld voor interdisciplinaire projecten rond samenwerking en design. Het initiatief wordt financieel gesteund door de Europese Commissie in het kader van een project van het Europees Forum voor Stedelijke Veiligheid (EFUS), een Europees netwerk voor veiligheid en toerisme waar BRAVVO en Elsene-Preventie deel van uitmaken.

De burgemeester van de Stad Brussel, Yvan Mayeur, is erg opgezet met de nieuwe samenwerking: “Het is van cruciaal belang om zowel de toeristen als de Brusselaars te sensibiliseren voor het probleem van pickpockets. Preventie is een belangrijk wapen in de strijd tegen het fenomeen, net als de aanwezigheid van de agenten op het terrein. Ik juich dergelijke initiatieven dan ook toe. Ze zorgen niet alleen voor een groter gevoel van veiligheid in de wijken, maar dragen op lange termijn ook onmiskenbaar bij tot de aangename sfeer in onze hoofdstad.”
Willy Decourty, burgemeester van de gemeente Elsene, is verheugd dat de preventiediensten van de gemeente Elsene en van de Stad Brussel, de lokale politie en de Brussels Hotels Association erin geslaagd zijn de krachten te bundelen in het kader van deze preventiecampagne: “Onze inspanningen wat betreft de preventie van gauwdiefstallen moeten het veiligheidsgevoel verbeteren en ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de stad. Door enkele eenvoudige gewoonten aan te nemen, kan iedereen daartoe bijdragen”.

Meer info?
- Website Safe in the City
- Persbericht en persdossier

x
| | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Logiciels | |Legal | Urgences | Services de garde |